Historik BTT

Beaver Trap Trail har funnits sedan 2003. Det började som en medeldistanstävling med övernattning i tält uppe på naturreservatet Saxvattnet. Tävlingen kallas till vardags för BTT. Namnet kommer från att spåren följer till största delen den gamla Bäverjaktsleden från Norråker norrut mot Borgafjäll.

Medeldistanstävlingen kallas numera BTT Classic, men har samma upplägg. Det är tre dagar tävling med 40+50+40 km (130 km totalt) med övernattning i tält. Alla hundraser och typer av ekipage är välkomna. BTT Classic är en familjär tävling där flera kommer åter varje år. För många är det ”Säsongens sista tävling” som man varvar ned med och njuter i vårvintern.

2006 så introducerades en lite längre variant på 100 km i ett svep. BTT100.

Från 2015 så har det varit riktiga långdistanstävlingar med BTT350. En 35 mil lång tävling som går från Norråker över Borgafjäll och runt fjällen via Saxnäs och Gitsfjäll. Sveriges längsta och tuffaste långdistanstävling. Varianter av denna finns för 8-spann på 25 mil (BTT250)

2018 introducerades Sveriges första långdistanstävling för juniorer då Svenska draghundsportsförbundet öppnade upp för den möjligheten. BTT170 går från Norråker via Saxvattnet till Borgafjäll och åter.

Under åren 2015-2017 genomfördes även sprint- och medeldistanstävlingar på de permanenta spåren i byn Norråker. Arrangemangen kallades Bäver Open.

BTT’s moto:

”En tävling förankrad i Norråker, som tar dig med djupt in i vildmarken med stöd av en väl fungerande organisation. Vi ger möjlighet för såväl nybörjare som erfarna att utveckla sig och sina hundar.”